قدیمی ترین خواننده ایران چه کسی بوده؟ شاید این سوال برای شما هم پیش آمده است و ما هم به همین دلیل مطالبی را گرد هم جمع کردیم تا نکاتی را در رابطه با شناخت قدیمی ترین خواننده ایران و همچنین برجسته ترین خواننده های قدیمی ایران را برای شما بیان کنیم. در این مقاله در ابتدا مختصری از خواننده های قدیمی ایرانی ارائه می شود. در ادامه به خواننده های مرد و زن در این عرصه می پردازیم. در نهایت نیز به درآمد های این افراد پرداخته می شود. با ما همراه باشید.
قدیمی ترین خواننده کیست
اگر بخواهیم مبدا اولین خواننده ای که در رادیو ملی ایران، صدای خود را به سرتاسر ایران رساند را بشناسیم، بهتر است از استاد خوانساری یاد کنیم. او به عنوان اولین فردی شناخته می شود که صدای آواز وی در رادیو ملی ایران در بدو تاسیس، در سال 1319 در سرتاسر ایران شنیده شد. اگر خوانندگی رسمی را بر این مبدا قرار بدهیم، اولین خواننده ایرانی در رادیو ملی، محمود محمودی خوانساری خواهد بود. اما باید در نظر داشته باشیم که استاد خوانساری نیز در گذشته و در کودکی، آموزش آواز و موسیقی ایرانی را نزد اساتید دیگر فرا گرفته بود. اگر ما این اساتید را به عنوان اساتید آواز ایران، به عنوان اولین خواننده ها قلمداد کنیم، باز هم ایراداتی در این بین وجود دارد. چرا که آواز و خوانندگی ریشه ای دیرینه در تاریخ ما دارد که شاید به سادگی نتوانیم به آن دست پیدا کنیم.
اساتید آواز ایران که در سال های 1303 به استاد خوانساری، آواز یاد می دادند، به نام های سید رحیم، خضوعی و حبیب شاطر حاجی بوده اند. این افراد در زمان خود به عنوان اساتید اهل این فن شناخته می شدند. به همین ترتیب هم می توان انتظار داشت که افراد بیشتری نیز پیش از این اساتید به آواز در ایران مشغول باشند.
اما بطور کلی حرفه خوانندگی در جهان به آواز خوانی مربوط نمی شود. بلکه با ثبت صدای فرد بر صفحات موسیقی یا شنیدن صدای وی از طریق رادیو، این مسئله از یک هنر به یک حرفه تبدیل می شود. با این تعریف می شود همچنان استاد خوانساری را به عنوان اولین خواننده رسمی در رادیو ملی ایران، نام برد. هرچند که تاکید ما بر این است که مبدا ما برای تشخیص، رادیو ملی خواهد بود. چرا که اساتید زیادی مانند درویش خوان، اقبال آذر، حسین طاهر زاده و عبدالله دوامی و جمعی دیگر برای ضبط موسیقی ایرانی بر گرامافون، در سال ها پیش از دعوت از استاد خوانساری، به تفلیس سفر کرده اند. آن ها صدای موسیقی ایرانی را بر صفحه های گرامافون ضبط می کردند. حتی کنسرت هایی با توجه به امکانات و شرایط زمان خود برگزار می کردند.
لیست قدیمی ترین خواننده های ایران چیست؟
قدیمی ترین خواننده ایران چه کسی است؟ آیا هنوز هم در قید حیات است؟ آیا منظور از قدیمی ترین خواننده ایران، کسی است که ما به عنوان اولین نفری می شناسیم که صدای وی به عنوان خواننده رسما در موسیقی ایران به ثبت رسیده یا حتی نام های تاریخی را هم می توانیم در این لیست بگنجانیم؟ همه این ها سوالاتی است که در ذهن بسیاری از ما ها شکل می گیرد. شاید کمتر کسی باشد که هنوز هم به خاطر داشته باشد که قدیمی ترین خواننده رسمی ایران چه کسی بوده است. دیگر ما به سختی می توانیم به این نتیجه برسیم که چه کسی را به عنوان اولین خواننده ایران بشناسیم. چرا که پیش از تاسیس رادیو ملی، همچنان صفحه های گرامافون در خانه ها وجود داشت. اساتید آواز ایران بر روی صفحه ها اقدام به ضبط صدای خود می کردند.
لیست قدیمی ترین خواننده های ایران، شاید همانی باشد که به دنبال آن باشید. ما پیش تر قدیمی ترین خواننده ایران را برای شما با معیار رادیو ملی ایران، معرفی کردیم. اما در این قسمت می خواهیم به پنج مورد از قدیمی ترین خواننده های ایران بپردازیم. در این قسمت همچنین مختصری در رابطه با آن ها برای شما توضیح بدهیم. بدیهی است که ممکن است این لیست بیشتر از این ها باشد. شاید خوانندگان و اساتیدی باشند که به عنوان قدیمی ترین ها در این حرفه شناخته شوند. اما آنچه در اطلاعات فعلی ما از خوانند های قدیمی ایران به ثبت رسیده است، افرادی هستند که به شرح زیر از آن ها یاد خواهیم کرد.
ادیب خوانساری قدیمی ترین خواننده ایران
پیشتر ما وی را به عنوان اولین خواننده رادیو ملی ایران در بدو تاسیس این نهاد معرفی کردیم. می توان گفت با این حساب، اولین خواننده رسمی ایرانی محسوب می شود. وی زاده سال 1280 و از اهالی خوانسار بود. در ابتدا، تحت نظر استاد تولائی در سنین نوجوانی به تمرین آواز پرداخت. بعد برای فراگیری این حرفه به اصفهان، پایتخت هنر و موسیقی وقت ایران سفر کرد. نزد استادان بزرگ آواز ایران به تمرین و فراگیری درس هایی در این زمینه پرداخت. ایشان در سال 1361 و در سن 81 سالگی دار فانی را وداع گفتند.
ابوالحسن اقبال آذر
او سال ها پیش از استاد خوانساری، در سال 1242 در قزوین چشم به جهان گشود. حتی پیش از استاد خوانساری، حرفه خوانندگی را برای ضبط بر صفحات گرامافون آغاز کرد. اما برای اولین خواننده ایرانی از وی در رادیو ملی ایران دعوت نشده بود. ایشان از اساتید قوی آواز و موسیقی ایرانی بوده اند. در سوم اسفند ماه 1349 در تبریز، چشم از جهان فرو بستند.
غلامحسین بنان
استاد بنان که نامی آشنا و معروف برای ایرانیان هنر دوست است، در اردیبهشت 1290 در تهران زاده شد. کمی بعد در سال 1306، به موسیقی ایران پیوست. ایشان که در سنین کم به ترانه خوانی و خوانندگی روی آورده بودند، به عنوان بنیانگذار انجمن موسیقی ایرانی نیز شناخته می شوند. نام استاد بنان به عنوان یکی از اولین ها در این عرصه نیز به ثبت رسیده است. غلامحسین بنان، اولین خواننده ایرانی آشنا با خط بین المللی موسیقی می باشند. وی در اسفند ماه 1364 از دنیا رفت.
جواد بدیع زاده
وی به عنوان یکی از قدیمی ترین خواننده های ایران شناخته می شود. در سال 1281 در تهران به دنیا آمد. در گذشته ایشان بیشتر به مجالس وعظ و روضه خوانی می رفت. از صدای قوی خود در مجالس مذهبی استفاده می کرد. هرچند که از وی بیشتر در ترانه سازی و عضو قدیمی ارکستر رادیو ملی ایران یاد می شود، اما همچنان بدیع زاده به عنوان یک خواننده که از وی صفحاتی نیز منتشر شده است شناخته می شود. وی در 1358 در تهران از دنیا رفت.
جلال الدین تاج اصفهانی
وی در سال 1282 در اصفهان زاده شد. در همان سنین کودکی، به فراگیری آواز نزد پدر و دیگر اساتید آواز ایرانی مشغول شد. ایشان که در خانواده ای آشنا با دستگاه آواز های سنتی ایران زاده شده بود، توانست به سرعت راه پیشرفت خود را طی کند. در سال 1319، به رادیو ملی ایران دعوت شود. این خواننده برجسته ایرانی در سال 1360 دار فانی را وداع گفت.
قدیمی ترین خواننده زن ایرانی که بود؟
قدیمی ترین خواننده زن ایرانی که بود شاید پرسشی باشد که برای بسیاری ایجاد شده باشد. البته با توجه بافت سنتی ایران و فرهنگ قدیمی ایران که معمولا چنین اجازه ای به خود نمی داد که از زنان به عنوان خواننده های آواز های سنتی کمک بگیرد. باز هم در مراسم های مذهبی و در جمع های زنانه آن ها، زنانی بودند که با حنجره گرم خود، آواز ها و تصنیف هایی را می خواندند. همچنان به دلیل بافت فرهنگی سنتی کشور، این افراد نامی از خود در موسیقی ثبت نکردند. اما شاید این سنت شکنی در سال 1303 آغاز شد که برای اولین بار، صدای یک زن ایرانی مشتاق و علاقه مند به آواز سنتی ایران، از صفحه های گرامافون به گوش می رسید.
بانو قمرالملوک وزیری اولین خواننده زن ایرانی است که صدای وی بدون حجاب بر صحنه کنسرت به گوش دیگران رسید. این آغازی برای فعالیت حرفه ای زنان در خوانندگی و موسیقی سنتی ایران شد. همین مسئله، باعث شهرت زیاد ایشان در موسیقی سنتی ایران و فرهنگ آن زمان ایران شد. هرچند که مبارزه با سنت ها سخت به نظر می آمد، اما بهرحال، قمر الملوک وزیری توانست در سال های 1303 تا انتهای حیات خود، یعنی سال 1338، به آواز خوانی و خدمت به موسیقی ایرانی بپردازد و به عنوان هزاردستان آواز ایران شناخته شود.
این حرکت قمرالملوک وزیری باعث شد تا زنان دیگری نیز به عنوان دنباله رویان راه او، به میدان آمده و در سال ها بعد، ملوک ضرابی و روح انگیز نیز پا به این عرصه بگذارند. قمرالملوک وزیری توانست در سال 1319 با تاسیس رادیو ملی ایران، صدای قدرتمند خود را به گوش همه مردم ایران برساند و برای اولین بار در رادیوی ایران و درخانه های مردم، صدای قمرالملوک وزیری به گوش رسید.
قدیمی ترین خواننده مرد ایرانی که بود؟
پیشتر در رابطه با قدیمی ترین خواننده های ایرانی صحبت کردیم. بطور کلی در یک دسته بندی می توان گفت که از بین خواننده های زن و مرد، اساتیدی چون خوانساری، اقبال آذر، بدیع زاده، تاج اصفهانی، قمر الملوک وزیری، روح انگیز و… را می توان به عنوان قدیمی های این عرصه معرفی کرد. اما در این میان، خواننده های مرد بسیاری هم بودند که در گذشته به آوازخوانی و خوانندگی می پرداختند. همانطور که گفتیم، پیش از تاسیس رادیو ملی ایران، صفحه های گرامافون آواز های سنتی ایران توسط شرکت های خارجی در ایران ضبط می شد. افراد از ایران برای ضبط این صفحه ها، به کشور های مجاور رفته و در آن جا صفحه های گرامافون را ضبط می کردند.
اگر ما ضبط صدا را به عنوان مبدا قرار بدهیم، نمی توانیم همچنان به نقطه آغازی بر این موضوع برسیم. اسناد زیادی در این باره وجود دارد. موسیقی سنتی ایرانی نیز به دلیل همخوانی هایی که دارد، گاها توسط اساتید مختلف آواز و بصورت دست جمعی خوانده می شد. اگر تک خوانی هم بوده است، زیر نظر اساتید دیگر انجام می شد. پس می توان گفت که قدیمی ترین خواننده مرد ایران می تواند در دوران قاجار به ضبط اولین آواز سنتی بر روی صفحه های گرامافون پرداخته باشد. پس از آن، غلامحسین اقبال آذر، عبدالله دوامی، درویش خان و چندی دیگر، اقدام به ضبط موسیقی سنتی ایران بر صفحات گرامافون در شهر تفلیس کردند. می توان تقریبا این افراد را به عنوان اولین خواننده های مرد ایرانی معرفی کرد.
قدیمی ترین خواننده های پاپ ایران چه کسانی بودند؟
موسیقی ایرانی از سبک های بسیاری تشکیل شده است. البته اگر مدیحه سرایی ها و تعزیه خوانی و روضه خوانی های مذهبی را نادیده بگیریم، باز هم می توان گفت که همچنان آواز های سنتی ایرانی به عنوان سبکی قدیمی در تاریخ ایران شناخته می شود که از ابتدا به عنوان بخشی از موسیقی و هنر ایران شناخته می شده است. اما پس از آن، مواردی مانند موسیقی پاپ و… نیز وجود داشته اند که به عنوان سبک های بعدی وارد موسیقی ایران شدند. خواننده های پاپ بسیاری وجود داشتند که از ابتدا تا به امروز به فعالیت خود ادامه می دهند اما، ما قصد داریم که قدیمی ترین های این عرصه را در ادامه برای شما معرفی کنیم:
ویگن
ویگن به عنوان بهترین خواننده پاپ ایران به ویژه در دهه های آخر منتهی به انقلاب اسلامی، شناخته می شود. وی در سال 1308 چشم به جهان گشود. او توانست به عنوان یک خواننده سبک نوین جاز و پاپ در ایران شناخته شود. وی که از ایرانیان ارمنی تبار بود، در سال هایی به عنوان بازیگر نیز فعالیت داشت. درنهایت در سال 1382، چشم از جهان فروبست.
گوگوش
آنچه ما به عنوان پاپ ایرانی می شناسیم در سال هایی حدودا از اواسط دهه 1330 خورشیدی آغاز شد. قدیمی ترین های این عرصه، به موسیقی وارد شدند. گوگوش با نام اصلی فائقه آتشین، در سال 1329 چشم به جهان گشود و از کودکی وارد سینمای ایران شد. هرچند که می توان گفت خوانندگی این شخصیت مطرح در اواخر دهه 40 خورشیدی بیشتر مطرح شد. او تا به امروز به فعالیت خود در خوانندگی، ادامه داده است.
ابی
ابراهیم حامدی ملقب به ابی، از جمله دیگر خوانندگان سبک پاپ ایرانی است. او در همان سال های شروع این سبک و رونق آن در ایران، شروع به فعالیت هنری حرفه ای خود کرد. وی در سال 1328 زاده شد. تا به امروز توانسته است با لقب آقای صدا، به فعالیت حرفه ای خود ادامه دهد. ابی نه تنها در سبک پاپ بلکه در سبک های دیگری از جمله جاز نیز آثاری دارد. او به سبک پاپ محدود نشده است. ابی تا به امروز طرفداران بسیاری برای خود جذب کرده است. او را به عنوان یکی از خوانندگان سرشناس ایرانی می شناسند. ابی نیز چند وقت پیش درگیر حواشی هم شده بود. اجرا در عربستان و درگیری همسرش با محسن چاوشی از جمله این موارد است.
اگه به لیست بهترین آهنگ های پاپ ایران دقت داشته باشید می بینید که بسیاری از اثر های او در این لیست حضور دارد!
فرامرز اصلانی
شاید نام وی را به عنوان یکی از چیره دستان در سبک پاپ ایرانی بشناسیم. وی در سال 1333 متولد شد و فعالیت خود را در ایران آغاز کرد. وی در سال های آغازین فعالیت خود توانست آلبوم موسیقی پر فروشی از خود برجای بگذارد. پس از مهاجرت به خارج از ایران نیز، همچنان تا به امروز علاقه مندان زیادی به کارهای وی توجه می کنند.
مهستی
مهستی در سال 1325 زده شد و در زمینه موسیقی سنتی و پاپ ایرانی مشغول به فعالیت شد. او و خواهر بزرگترش، هایده، در طول فعالیت هنری خود توانستند به سرعت محبوب شوند.
مهستی تعداد 40 آلبوم از خود تا به امروز برجای گذاشته است. او به عنوان یکی از قدیمی ترین خواننده های زن ایرانی و همچنین به عنوان یکی از قدیمی ترین خواننده پاپ ایرانی نیز شناخته می شود. سرانجام، وی در سال 1386 در کالیفرنیا چشم از جهان فروبست.
نام قدیمی ترین خوانندگان ایرانی چیست؟
قدیمی ترین خوانندگان ایرانی را پیش تر بر اساس معیار هایی مختلف مانند قدیمی ترین خواننده سبک پاپ ایران و همچنین، قدیمی ترین خواننده زن ایرانی و قدیمی ترین خواننده مرد ایرانی، برای شما نام ببریم. اما با احتساب موارد بالا، بهتر است به یک فهرست از خواندگان قدیمی ایرانی بپردازیم. این افراد در سبک های مختلف در سال های گذشته به فعالیت هنری در این عرصه پرداخته اند:
غلامحسین بنان
از خوانندگان سرشناس در سبک موسیقی سنتی ایرانی که اولین خواننده ایرانی آشنا با نُت یا خط بین المللی موسیقی بود.
ابولحسن اقبال آذر
خواننده سرشناس در زمینه موسیقی سنتی ایران که توانست از اولین افرادی باشد که موسیقی سنتی ایران را بر گرامافون ضبط می کند.
ادیب خوانساری
وی از خوانندگان سبک سنتی بود. او توانست برای اولین بار، در رادیو ملی ایران در سال 1319، اقدام به خوانندگی کند.
قمرالملوک وزیری
اولین زن ایرانی که بی حجاب به صحنه رفت و کمی بعد به عنوان اولین خواننده زن ایرانی، صدای خود را در رادیو ملی ایران، مهمان خانه های مردم کرد.
ویگن
از پیشگامان سبک پاپ و جاز ایرانی بود. او توانست محبوبیت بسیاری در این زمینه در ایران ایجاد کند و طرفداران زیادی را به سبک پاپ بکشاند.
مهستی
از خوانندگان مطرحی بود که هم در سبک پاپ و هم در سبک موسیقی سنتی مردمی ایرانی فعالیت می کرد. او تا لحظه مرگ خود، همچنان در زمینه موسیقی فعالیت جدی داشت.
ابراهیم حامدی یا ابی
از فعالان عرصه موسیقی در سبک پاپ و جاز و سبک های دیگر است که تا به امروز، به فعالیت خود در این زمینه ادامه داده است.
گوگوش یا فائقه آتیشن
خواننده زن ایرانی که در طول سال ها فعالیت، خود را از کودکی و در سینما و موسیقی ایران، به عنوان شخصیتی فعال و پر طرفدار و محبوب، مطرح کرده و تا به امروز به فعالیت هنری خود ادامه داده است.
درآمد قدیمی ترین خواننده ایران چقدر است؟
قدیمی ترین خواننده ایران و درآمدش را باید در زمان خود بسنجیم. شاید اگر به زمانی بازگردیم که خوانندگی در این سرزمین به آواز های سنتی و روضه خوانی محدود می شد، بتوان گفت که درآمد خوانندگی نمی توانست چندان بالا باشد. در آن زمان خوانندگی و آواز بیشتر به عنوان یک هنر شناخته می شد. هنرمندان هرچند که در میان مردم با اقبال بسیاری مواجه می شدند. اما مانند امروز به مشاغل آن ها به عنوان یک راه پر درآمد نگریسته نمی شد. با همه این ها، حتی در زمان های دور هم هنر و موسیقی می توانست به عنوان یک شغل شناخته شود. افرادی که در این زمینه به درجه استادی می رسیدند، مورد توجه تاریخ و فرهنگ ایران بوده اند. آن ها نزد مردم نیز، اعتبار بالایی پیدا می کردند.
شاید بتوان گفت که درآمد قدیمی ترین خواننده ایران از زمانی می توانست بسیار زیاد باشد. آن ها با تاسیس رادیو ملی ایران، اقدام به خوانندگی در رادیو می کردند. همچنین خوانندگانی که در آن زمان به اجرای کنسرت می پرداختند و یا صفحات موسیقی خود را به فروش می گذاشتند، می توانستند به درآمد قابل قبولی دست پیدا کنند. این حرفه با گذشت زمان و اقبال بیشتر مردم به موسیقی و خوانندگی، به عنوان حرفه ای پر درآمد شناخته شد. امروزه معمولا خوانندگان در سراسر دنیا، درآمد قابل توجهی از کنسرت ها و فروش آثار خود دارند.
آیا قدیمی ترین خواننده ایران هنوز هم فعالیت دارد؟
قدیمی ترین خواننده ایران را با معیار های مختلفی انتخاب کردیم. یکی از این معیار ها، فعالیت رسمی ادیب خوانساری در رادیو ملی ایران بود. می توانستیم وی را به عنوان قدیمی ترین خواننده ایرانی این رادیو بشناسیم. اما متاسفانه امروزه ما استاد خوانساری را در میان خود نداریم. ایشان در دهه ها بعد در سال 1361 در سن 80 سالگی، چشم از جهان فرو بستند. خواننده های نامدار ایرانی پیش از ایشان نیز که در سال ها قبل به پر کردن صفحه های گرامافون و موسیقی ایرانی می پرداختند. امروزه این افراد در بین ما نیستند. تنها نام و یاد آن ها و همچنین، میراثی که از آثار ارزشمند آن ها در میان ما باقی مانده است را می توانیم به عنوان حضورشان در میان خود حفظ کنیم.
سوالات متداول
معمولا در اواخر دهه 1290 شمسی، کم کم برای ضبط موسیقی سنتی از صفحه استفاده می شد.
استاد خوانساری پیش از آن هم، موسیقی سنتی بر صفحه های موسیقی ثبت کرده اند.
هدف ما از استناد به رادیو ملی، این بود که این اولین نهاد رسمی دولتی بود که در آن موسیقی سنتی ایرانی ضبط و پخش می شد.
زمانی که اقدام به ضبط موسیقی سنتی ایرانی کردند، این صفحه ها در ایران استفاده می شد.